Salvasjärvi - Kivijärvi - Kaamusjärvi

MTB Pituus 29,3 km; nousua 31600 m; paikkakunnat: Enontekiö

Info

Tyyppi
MTB
Paikkakunta
Enontekiö
Pituus
29,3 km
Nousua
31600 m
Käyttäjältä
Kare_Eskola
Lisätty
Course Updated At

Kuvaus

Klassikkoreitti avotunturissa jatkuu paikoin helppona, paikoin haastavana.

Salvasjärveltä oikaistaan isoa uraa Norjan puolelle tunturin yli. Nousu on tiukka, aluksi kivinen ja paikoin märkä muttei mahdoton. Maisemakuvien ottamisen ja poroportin läpi kulkemisen jälkeen seuraa pitkä, laskuvoittoinen ja hauska pätkä Maanselkävaaran kautta Kautokeinon tielle. Lopussa on mutaa ja reitti haaroo, kannattaa seurata gps-jälkeä.

Jos muonavarasto kaipaa täydennystä, voi pistäytyä Palojärven huoltoasemalla/leirintäalueella, josta saa ruokaa ja peruselintarvikkeita. Sitten palataan maastoon. Maastoautoura erkanee juuri, kun Kivilompolon raja-asema alkaa näkyä, ja maastoautouralta erkanee lähes välittömästi mönkijäura.

Oikeastaan kyseessä on vanha rajavartioiden patikkapolku, jota seurailee uudempi poroaidan huoltoura. Patikkapolun märät kohdat on aikanaan pitkostettu, mutta pitkokset ovat hajonneet vaaralliseen kuntoon ja varvikko kasvanut pitkosten päälle. Ruosteisia nauloja ja lautojen murtumista kannattaa ihan oikeasti varoa. Usein on viisaampi seurata mönkijäuraa eikä polkua, ne päätyvät samaan paikkaan.

Spallojohkan yli menevä silta on tuhoutunut, mutta joki on helppo kahlata, vaikka tiheä pusikko teettää töitä. Pitkokset ennen Spalloaivia ovat tarpeelliset mutteivät enää juuri ajokelpoiset. Suojuotin jälkeen nousu on hieno. Spalloaivin itäpuolella mönkijäura katoaa hetkeksi, mutta löytyy, kun jatkaa järkevään suuntaan, kohti suojuotin helpointa ylityskohtaa. Toisesta suunnasta tullessa kannattaa suunnata kohti Spalloaivin rinteen yksinäistä mäntyä.

Spalloaivin avaruudesta on syytä nauttia, koska ennen Kaamusjärveä on vielä pitkästi vastenmielistä maastoa poroaidan vieressä - jyrkkiä pusikkoisia mäkiä ja märkiä kivisiä suojuotteja. Vuoristoradan jälkeen laskuvoittoinen loppupätkä Kaamusjärvelle erottuu maastossa melko heikosti, ja pitkokset ovat lähes tykkänään kadonneet tai peittyneet pajukkoon.

Kaamusjärvi on täynnä upeita leiripaikkoja: loputtomasti hiekkarantaa, variksenmarjapatjaa ja tundramaista tunnelmaa.

Kommentit

Ei vielä yhtään kommenttia

Toiminnot

Nämä toiminnon ovat käytössä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille:

  • Lisää kokoelmaan