Saariselkä MTB Stages: Stage 1 to Kulmakuru

MTB Pituus 69,6 km; nousua 1330 m; paikkakunnat: Inari, Sodankylä
Tämän reitin lähellä on rajoitettuja alueita, joissa pyöräily voi olla kiellettyä. Tarkemmat tiedot

Info

Tyyppi
MTB
Paikkakunta
Inari, Sodankylä
Pituus
69,6 km
Nousua
1330 m
Käyttäjältä
Saariselkä MTB Stages
Lisätty
Course Updated At

Kuvaus

Startloop tuntureille

Kulmakurun kierros alkaa rapsakalla parin kilometrin nousulla Kaunispään huipulle. Alkumatka ajetaan starttiauton perässä asfalttitietä, mutta nousun puolivälin jälkeen siirrytään polulle.

Huipulta siirrytään vauhdikkaaseen ja kumpuilevaan laskuun Kaunispään ja Urupään väliin. Seuraavaksi reitti jatkuu kivipintaisena hiekkatienä ylös Urupään huipulle. Urupäältä käännytään jälleen kapealle polulle, jota pitkin lasketaan alas tunturista nelostien laitaan.

Tien laidassa lähdetään seuraamaan vasemmalle lähtevää hiekkatietä, jota pitkin ajetaan takaisin Saariselän kylälle. Nesteen huoltoaseman kohdalla alitetaan nelostie ja suunnataan kohti erämaata. Nesteen parkkipaikan kulmalla on erinomaisen hyvä paikka järjestää oma huolto.

Kohti erämaata

Tienalituksen jälkeen päästään ensimmäiselle pidemmälle polkuosuudelle. Tasaisessa mäntymetsässä reitti suuntaa kohti Kuusipää tunturia, ja lähtee nousemaan kohti Kuusipäänvaaraa. Aiemmilta vuosilta tuttu avotunturiosuus jää tällä kertaa väliin, ja reitti suuntaa suoraan Riekkovaarantielle. Viimeinen paikka omalle huollolle on kohta, jossa reitti tulee Riekkovaarantielle. Tolosjoen rantaan ei saa turvallisuussyistä ajaa autolla.

Vauhdikasta hiekkatiepätkää kestää muutaman kilometrin, jonka jälkeen tie laskeutuu alas Tolosjoen rantaan. Jyrkässä alamäessä on paljon irtokiviä, joten vauhdin kanssa kannattaa olla varovainen. Tolosjoen rannassa on järjestäjän huoltopiste.

Joen ylitys ja tiukka nousu

Tolosjoessa on normaalina kesänä vettä 30-40cm, ja sen pystyy helposti kahlaamaan yli. Joenylityksessä on ajokielto, eli jokaisen osallistujan on käveltävä joen yli. Ylityksen jälkeen polku lähtee melkein heti jyrkkään ja pitkään nousuun kohti Kulmakurua, ja seuraavat noin 10km on yhtämittaista single-trackia. Siellä täällä nousu käy niin jyrkäksi, että täytyy polkea tosissaan, ettei joudu jalkamieheksi. Vaikka saattaa tuntua, ettei nousu lopu koskaan, älä luovuta – kyllä se loppuu. Jos joudut jalkautumaan, kannattaa kurkata olan taakse sillä näkymät jokikanjoniin ovat todella hienot!

Pitkä nousu palkitaan tunturin huipulla. Syvä ja jylhä Kulmakuru aukeaa aivan kisareitin vieressä, ja näkymät kaikkiin ilmansuuntiin ovat uskomattoman hienot. Kulmakurusta eteenpäin reitti jatkuu pitkänä kumpuilevana polkualamäkenä kohti Harriojan laavua.

Mäntymetsiin

Harriojan jälkeen siirrytään hetkeksi hiekkateille. Kuinka liukkaalta hiekkatie voikaan tuntua kymmenien kilometrien polkutaipaleen jälkeen? Hiekkatiet kurvailevat kauniissa avarassa mäntymetsässä, ja pian reitti saapuukin Kutturan tielle. Kutturan tiellä on erinomainen paikka omalle huollolle, ja sieltä löytyy myös toinen järjestäjän huolto.

Tolosjoki ylitetään toisen kerran Kutturantien siltaa myöten. Sillalla on liikenteenohjaus, mutta loppuviimein jokaisen pyöräilijän pitää kuitenkin olla varuillaan autojen varalta. Lyhyen asvalttisiirtymän jälkeen siirrytään metsäteille Kutturantien eteläpuolelle. Ne joilla on aikaa maisemien katseluun näkevät näillä kohdin Saariselän elävää kullankaivuu perinnettä. Nelostie ylitetään Kakslauttasen kohdalla, ja tienylityskohdalla on liikenteenohjaus.

Tienylityksen jälkeen matka jatkuu neulaspohjaisella kelkkareitin pohjalla kohti Kiilopäätä. Parin kilometrin ajon jälkeen reitti poikkeaa toisen kerran tutulta Kulmakurun kierroksen reitiltä. Reitti kurvaa alikulun kautta Kiilopääntien ali ja suuntaa ensimmäistä kertaa kohti Urho Kekkosen kansallispuistoa. Seuraavat kilometrit kohti Niilanpään poroerotusaitaa ovat tasaista loivaa ylämäkeä. Vähitellen alusta muuttuu neulaspintaisesta kärrytiestä kivikkoisemmaksi samalla kun maisemat komistuvat ja puusto vähenee.

Kohti Saariselkää

Niilanpäältä reitti kääntyy takaisin kohti Saariselkää. Ensimmäiset kilometrit Kiilopäälle ajetaan vahdikasta uraa loivaan alamäkeen. Kiilopäällä on järjestäjän huolto ja samalla hyvä mahdollisuus omaan huoltoon. Heti Kiilopään jälkeen lähdetään nousemaan Ahopään päälle. Vaikka nousu ei olekaan järin pitkä, saattaa se tässä vaiheessa matkaa tuntua jo raskaalta. Ahopäältä alkaa pitkä ja vauhdikas lasku, joka on paikoin myös melko tekninen. Jos sattuu märkä keli, kannattaa kallioilla olla varuillaan.

Laskun jälkeen reitti kääntyy pois latupohjalta kulkeakseen muutaman kilometrin historiallista Ruijanpolkua pitkin. Ruijanpolku on kapeaa ja vauhdikasta neulaspolkua. Laanilassa reitti poikkeaa kolmannen kerran vanhalta reitiltä. Laanilasta matka jatkuu kohti Iisakkipäätä ensin vauhdikkaana hiekkatienä. Piispanojalta reitti kapenee ja muuttuu kivikkoisemmaksi lähtien samalla nousemaan tasaisesti kohti Iisakkipäätä.

Pääsiäiskurun reunalta reitti kurvaa huiputtamaan vielä viimeistä tunturia eli Iisakkipäätä. Iisakkipäältä suunnataan mutkittelevaa polkua pitkin kohti pohjoisempaa Iisakkipään huippua. Huipulta mutkitellaan alas Ski & Sport Resort Saariselän ala-asemalle. Lasku on paikoin jyrkkä, joten tässä kohtaa kannattaa vielä olla hereillä!

Loppukiri

Ala-aseman jälkeen voi jo alkaa virittelemään loppukiriä kohti Saariselän keskustaa.

Kommentit

Ei vielä yhtään kommenttia

Toiminnot

Nämä toiminnon ovat käytössä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille:

  • Lisää kokoelmaan