Selkämeren Elämysreitti

Maantie Pituus 83,6 km; nousua 207 m; paikkakunnat: Pomarkku, Pori, Ulvila
Tämän reitin lähellä on rajoitettuja alueita, joissa pyöräily voi olla kiellettyä. Tarkemmat tiedot

Info

Tyyppi
Maantie
Paikkakunta
Pomarkku, Pori, Ulvila
Pituus
83,6 km
Nousua
207 m
Käyttäjältä
Fillarilla
Lisätty
Course Updated At

Kuvaus

Selkämeren Elämysreitti on virallinen maastoon merkitty pyörämatkailureitti. Reitti on merkattu vain myötäpäivään ja näinollen virallinen kiertosuunta on siis samaan suuntaan. Karttaa ja GPX jälkeä käyttäen onnistuu kiertää myös vastapäivään. Reitistä löytyy riittävästi tietoa ja ainakin Porista on löydettävissä painettuja opaskarttoja.

Pyöräreitti kulkee jonkin matkaa EuroVelo10 kanssa samaa tietä ja matkan varrella on muutamia Welcome Cyclist -palveluja. Palveluja, aktiviteetteja, nähtävää ja koettavaa löytyy riittävästi vaikka viikon ajalle. Aktiviteetit sijoittuu tiheimmin juuri Yyterin alueelle ja Porin keskustaan. Nähtävää löytyy lähes koko reitin matkalta.

Kallon ja Reposaaren välillä toimii heinäkuun aikana maksullinen venekuljetus. Ajantasaiset aikataulut on hyvä selvittää ennakkoon. Ajankohtina, kun lauttayhteys ei toimi on kierrettävä Reposaaren maantien (269) kautta. Tästä GPX-jäljestä poiketen reitille osuu muutamia mielenkiintoisia kulttuuri kohteita, kuten Halssi ja Reposaaren linnakepuisto. Luontokohteina mm. Herrainpäivät ja lukuisat lintutornit, joista voi seurata merellistä luontoa. Nämä kohteet löytyvät kartasta.

Jokainen suunnittelee tietenkin oman pyöräretken ja on tyytyväisyydestään itse vastuussa. Oman retken suunnittelisin seuraavasti: Varaisin pitkän päivän ja kiertäisin reitin vastapäivään. Noormarkun Ahlströmiin varaisin aikaa runsaasti ja Ahlaisten kylämiljöö on myös hidastamisen arvoinen. Saattaisin jopa yöpyä teltassa jossain tällä välillä. Siikaranta camping on ensimmäinen virallinen leirintäalue reitillä. Reposaaren tutkimiseen voi hyvin käyttää päivän aikaa.
Seuraava etappi on Kallo, johon pääsee h. Näkemisen arvoinen on myös Kallon ja Yyterin välissä oleva viehättävä kylämiljöö Uniluoto.
Seuraavaksi on matkalla Yyterin 6km pitkä ranta palveluineen. Täältä löytyy aktiviteettia ja majoitusta moneen menoon. Aurinkoisella säällä Yyterin rantavedessä on mukava pulikoida ja rannalla lekotella. Yyterissä aikaa saa helposti kulumaan useita päiviä ennen viimeistä etappia kohti Poria.
Tietenkin pyörämatkan voi aloittaa muista paikoista, esim. Noormarkusta, niin silloin päivämatkat ja yöpymiset jaksottuu sujuvammin lyhemmille päivämatkoille. Ajatellen varsinkin perhereittinä, niin majoitukset Siikaranta- Noormarkku- Pori välille on mietittävä ennakolta. Virallista telttapaikkaa ei ole, mutta jokaisenoikeuksin telttayöpyminen tietenkin on mahdollista. Uimarannat, urheilukentät, liikuntareitit ja puistot ovat hyviä vaihtoehtoja, ellei virallista leirinrtäaluetta voi saavuttaa. Näistä saattaa löytyä jopa avoinna oleva wc ja vesi.

Pori keskustan tuntumasta löytyy muutama Welcome Cyclist -tunnuksen omaava majoitus. Hostel River on persoonallinen pyörämatkailijoiden suosima yöpaikka, tätä voikin kutsua "Ystävällisen palvelun majataloksi". Hieman keskustaa etäämmällä on Ruosniemen Dome teltat, jotka kannattaa ainakin kerran elämässä kokea.

Matkalla oleminen on aina tärkeämpää kuin perille pääseminen. Tämä koskee niin pyöräretkeilyä kuin elämää yleensä.

Seuraavaksi muutamia linkkejä pyöräretken suunnittelun tueksi:
www.elamysreitti.fi
www.bikeland.fi
www.visitpori.fi
www.youtube.com/watch?v=Aur_sQz_JdU
www.hostelriver.fi
www.finndome.com
www.siikarantacamping.fi

Kommentit

Ei vielä yhtään kommenttia

Toiminnot

Nämä toiminnon ovat käytössä vain sisäänkirjautuneille käyttäjille:

  • Lisää kokoelmaan