Tallenna GPX
28.7.2020

Nuvvuksen Ailegas ja tunturiylänkö

Utsjoki Mtb 38 km    811 m

Tunturilenkki Ailegaksen huipun kautta.

Kohokohdat: Komeat näköalat Tenojokilaaksoon ja Suomen sekä Norjan puolen tunturiin Ailegaksen huipulta, ajettavaa polutonta tunturin rinnettä, palsasuot ja avoimet puutomat maisemat. Lumilaikkukin jäljellä heinäkuun puolivälissä.

Alku päätieltä AIlegaksen huipulle mastoa varten tehtyä hyväkuntoista hiekkatietä pitkin. Huipulta komeat näköalat. Tämä jälki oikaisee polutoman avotunturin kautta kohti itää. Loivassa myötäisessä tunturin rinteitä oli hyvä ja helppo laskea, mutta tasaisella ja ylämäissä hieman raskasta. Vaihtoehtoisesti Ailegakselta voi palata hiekkatietä pitkin ja kääntymällä itään mönkkärireitille.Jälki jatkuu itään palsasuolle ja kääntyy takaisin.

Eteläiseen haaraan käännyttyä mönkkärijälki muuttuu kivisemmäksi ja hitaammaksi ajaa, joen ylitys kahlaamalla, heinäkuun puolessa välissä syvyys oli alle polven korkeuteen. Mökkärijälki jatkuu pitkälle etelään, mutta Marascopman jälkeen pitää kääntyä länteen. Pätkä on poluton, eikä kääntymiskohtaa ole mitenkään merkitty, joten kartan&gps:n avulla pitää löytää paluun mönkkärijäljelle. Poluton osuus on 700-800m, jonka jälkeen alkaa paluumatkan mönkkärijälki. Loppumatka on tai ainakin tuntui kivisemmältä kuin alkumatka. Lasku Dalvadakseen ja Tenojokilaaksoon on jyrkkä, erittäin kivinen ja pitkä vaatien varovaisuutta.

Eväs-, levähdys- ja valokuvaustaukojen kanssa käytimme tähän 9h.

Pituus 38 km
Nousua 811 m
Paikkakunta Utsjoki
Käyttäjältä PetriKos
Luotu 28.7.2020
Viimeksi muokattu 28.7.2020
Katselukerrat 223
Latauskerrat 115