Kysymyksiä, vastauksia ja ohjeita

1. Mikä tämä on?

Jälki.fi on pyöräreittipalvelu pyöräilyn harrastajille. Se listaa alueittain suosittuja ja vakituisesti käytössä olevia pyöräilyreittejä ja -alueita.

Voit käyttää tätä verkkopalvelua sekä tietokoneella että mobiililaitteella. Mobiilikäyttöliittymät voivat tosin olla toiminnaltaan hieman rajallisempia.

Jälki-palvelu käyttää OpenStreetMap-karttadataa monella eri tavalla.

2. Näin lataat reitin Garmin-laitteeseesi

  1. Avaa reitti-info ja lataa gpx-tiedosto talteen.
  2. Kytke Garmin-laitteesi tietokoneeseesi USB-johdolla.
  3. Avaa tiedostoselaimella laitteessa näkyvä hakemisto "GARMIN/NewFiles" (Edge 500/800/810/1000/Touring) tai GARMIN/GPX (Edge 605/705).
  4. Kopioi gpx-tiedosto tähän hakemistoon.

3. Ohjeita reittien lisääjille

Lisää mahdollisimman laadukkaita reittejä. Palvelun tarkoitus on listata nimenomaan hyväksi havaittuja kokonaisuuksia, ei jokaista sadan metrin polunpätkää mitä lähitienoilta löytyy.

Reittiehdotuksen tulisi olla enemmän tai vähemmän käytössä oleva yhtenäinen pyöräilyreitti. Jos aktiivinen pyöräilyn harrastaja voisi käyttää reittiä normaalina kuntoilu- tai treenilenkkinä, soveltuu se todennäköisesti Jälki-palveluun.

Pääsääntöisesti reittien tulisi olla pituudeltaan sellaisia, joiden ajamiseen kuluu aktiiviharrastajalta vähintään puoli tuntia. Joitakin lajin luonteelle ominaisia poikkeuksia ovat esimerkiksi kymppitemporadat maantiellä ja maastoratojen yksittäiset kierrokset.

Reitin tyypin pitäisi aina ilmaista, minkälaisella pyörällä reitti on ensisijaisesti ajateltu ajettavan. Esimerkiksi hiekkatiet on syytä merkitä cycloreiteiksi, vaikka niitä voi hyvin ajaa myös maastopyörällä.

Pyri lisäämään reitti mahdollisimman puhtaana. Koita välttää ketunlenkkejä ym. Jäljessä ei vielä ole omaa editoria, mutta netistä löytynee online-palveluita ja ohjelmia, joilla gpx-tiedostoa voi muokata. Muokkaa reitin alun ja loput pois, jos et halua, että kotisi sijainti näkyy julkisesti.

Täydellisyyteen ei kuitenkaan tarvitse pyrkiä; reittitietoa on mahdollista tarkentaa jälkeenpäin muokkaamalla.

Kirjoita reittikuvaus neutraalisti. Sen tarkoitus ei ole kertoa, miten sinä ajoit reitin ("ajoin tän viime perjantaina iltapäivällä...") vaan antaa lukijalle yleiskuvaus siitä, mitä reitin varrella on odotettavissa. Voit esimerkiksi kuvailla ympäristöä ja luontoa, polun tyyppiä ja huomauttaa vaativista tai vaarallisista paikoista.

Kirjoita hyvää suomea, vältä ainakin pahimpia kielioppivirheitä.

4. Maastopyöräilijän etiketti

© Suomen Latu ry
  • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Otamme huomioon muut kulkijat.
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.
  • Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
  • Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.