Kysymyksiä, vastauksia ja ohjeita

1. Mikä tämä on?

Jälki.fi on pyöräreittipalvelu pyöräilyn harrastajille. Se listaa alueittain suosittuja ja vakituisesti käytössä olevia pyöräilyreittejä ja -alueita.

Voit käyttää tätä verkkopalvelua sekä tietokoneella että mobiililaitteella. Mobiilikäyttöliittymät voivat tosin olla toiminnaltaan hieman rajallisempia.

Jälki-palvelu käyttää OpenStreetMap-karttadataa monella eri tavalla.

2. Näin lataat reitin GPS-laitteeseesi

Riippumatta siitä, käytätkö erillistä ajotietokonetta tai kännykkään ladattavaa reitityssovellusta, aloitat aina samalla tavalla:

  1. Tallenna haluamastasi reitistä gpx-tiedosto

Se miten gpx-tiedosto siirretään itse laitteeseen tai sovellukseen, riippuu pitkälti, noh, kyseisestä laitteesta tai sovelluksesta. Yksityiskohdat selviävät parhaiten niiden omista ohjeista.

Erillissä ajotietokoneissa saattaa nykyään olla kylkiäisenä kännykkään tai tietokoneelle ladattava ohjelmisto, jonka toiminnoista löytynee gpx-tiedoston tuonti.

Muutaman vuoden vanhoissa laitteissa tiedonsiirto hoituu tyypillisesti kytkemällä laite usb-johdolla tietokoneeseen, jonka jälkeen se näkyy siirrettävänä massamuistina tiedostonhallinnassa. Esimerkiksi Garminin vanhoissa malleissa reitin sai näkymään kopioimalla gpx-tiedoston hakemistoon "GARMIN/NewFiles" (mallit Edge 500/800/810/1000/Touring) tai GARMIN/GPX (Edge 605/705).

3. Ohjeita reittien lisääjille

Lisää mahdollisimman laadukkaita reittejä. Palvelun tarkoitus on listata nimenomaan hyväksi havaittuja kokonaisuuksia, ei jokaista sadan metrin polunpätkää mitä lähitienoilta löytyy.

Reittiehdotuksen tulisi olla enemmän tai vähemmän käytössä oleva yhtenäinen pyöräilyreitti. Jos aktiivinen pyöräilyn harrastaja voisi käyttää reittiä normaalina kuntoilu- tai treenilenkkinä, soveltuu se todennäköisesti Jälki-palveluun.

Pääsääntöisesti reittien tulisi olla pituudeltaan sellaisia, joiden ajamiseen kuluu aktiiviharrastajalta vähintään puoli tuntia. Joitakin lajin luonteelle ominaisia poikkeuksia ovat esimerkiksi kymppitemporadat maantiellä ja maastoratojen yksittäiset kierrokset.

Kunnioita pihapiiriä! Älä piirrä reittiä kulkemaan kenenkään pihan läpi, ellei siihen ole selkeästi annettu lupaa. Jokamiehenoikeus sallii tontin alueella liikkumisen, mutta kenenkään kotipihalle ei sovi mennä.

Reitin tyypin pitäisi aina ilmaista, minkälaisella pyörällä reitti on ensisijaisesti ajateltu ajettavan. Esimerkiksi hiekkatiet on syytä merkitä cycloreiteiksi, vaikka niitä voi hyvin ajaa myös maastopyörällä.

Pyri lisäämään reitti mahdollisimman puhtaana. Koita välttää ketunlenkkejä ym. Muokkaa reitin alun ja loput pois, jos et halua, että kotisi sijainti näkyy julkisesti.

Täydellisyyteen ei kuitenkaan tarvitse pyrkiä; reittitietoa on mahdollista tarkentaa jälkeenpäin muokkaamalla.

Kirjoita reittikuvaus neutraalisti. Sen tarkoitus ei ole kertoa, miten sinä ajoit reitin ("ajoin tän viime perjantaina iltapäivällä...") vaan antaa lukijalle yleiskuvaus siitä, mitä reitin varrella on odotettavissa. Voit esimerkiksi kuvailla ympäristöä ja luontoa, polun tyyppiä ja huomauttaa vaativista tai vaarallisista paikoista.

Kirjoita hyvää suomea, vältä ainakin pahimpia kielioppivirheitä.

4. Maastopyöräilijän etiketti

© Suomen Latu ry
  • Polku on yhteinen ja luonto kuuluu kaikille. Otamme huomioon muut kulkijat.
  • Hallittu tilannenopeus tuo turvallisuutta kaikille. Pyöräilijä nopeampana on valmis väistämään muita.
  • Oikea ajotapa ei kuluta maastoa. Pysymme olemassa olevilla poluilla ja reiteillä. Vältämme lukkojarrutuksia ja herkkiä luontokohteita.
  • Noudatamme alueen ja reittien sääntöjä sekä roskattoman retkeilyn periaatteita.
  • Toimimme huomaavaisesti alueen asukkaita, maanomistajia ja reitin ylläpitäjiä kohtaan.
  • Nautimme luonnosta ja jokamiehenoikeuksista muistaen myös vastuumme.